Samboavtal online

I SAMARBETE MED

Att flytta ihop är spännande, härligt och ofta lite nervöst. Det är ett stort steg, både i livet och juridiskt sett. Att börja dela sitt liv med någon du tycker om är underbart, men också knepigt, kompromisser i privatlivet är ju sällan enkelt. Skriver ni ett samboavtal är ni trygga med hur ni delar upp hemmet ifall ni någon gång inte längre vill bo tillsammans. 

Justic samarbetar med Familjens Jurist, Sveriges största juristbyrå inom familjerätt. Med deras digitala tjänst kan du enkelt skriva ett samboavtal själv.

Pris: 695 kr (du betalar i sista steget). Ange rabattkoden JUSTIC i kassan för att få 20 % rabatt.

Hur funkar det?

Förbered er

Fundera på hur ni vill fördela ert hem, möbler och övrig samboegendom. Ha aktuella uppgifter tillgängliga.

Starta onlinetjänsten

Få enkel guidning att skriva ert samboavtal på egen hand i Familjens Jurists onlinetjänst.

Kontrollera och underteckna

Läs igenom, kontrollera uppgifterna och underteckna samboavtalet.

Vanliga frågor och svar

Varför ska man ha ett samboavtal?

Med ett välformulerat och giltigt samboavtal kan du och din sambo kringgå sambolagens bodelningsregler helt, men också delvis. Ni kan exempelvis välja att reglerna inte ska gälla er bostad men att den övriga samboegendomen ska delas lika enligt sambolagen.

Som sambor äger var och en av er det ni själva köper. Men vid en eventuell bodelning ingår inventarier och bostad som ni har köpt för att använda tillsammans. Det spelar då ingen roll vem av er som betalat för exempelvis en bostadsrätt, den ingår ändå i bodelningen och värdet av den ska fördelas lika mellan er om det är samboegendom.

Om ni bor ihop är det därför en bra idé att dela på kostnaderna vid större inköp, men också att ni båda skriver under köpehandlingar och kvitton för det som ni båda ska stå som ägare för. Går ni in med olika stora insatser, som vid ett bostadsköp, behöver ni skriva juridiska dokument för att undvika att det blir orättvist vid eventuell separation eller dödsfall.

Kan vi skriva vårt samboavtal själva eller måste vi ta hjälp av en jurist?

Med Familjens Jurists digitala självservice-verktyg, kan ni enkelt skriva ert samboavtal själva för 695 kr. Ange koden JUSTIC i kassan och få 20 % rabatt. Genom att klicka HÄR hamnar ni direkt hos Familjens Jurist. Första steget är att logga in med mobilt BankID. Därefter guidas ni i att skriva samboavtalet genom att svara på ett antal frågor. Samboavtalet kan sedan efter betalning laddas ner så att ni kan skriva ut och underteckna det. Behöver ni support, bokar ni det direkt genom Familjen Jurists onlinetjänst. Familjens Jurists villkor gäller vid användning av tjänsten.

Självklart kan ni även välja att träffa en jurist om du känner att du behöver mer hjälp. Att upprätta ett samboavtal tillsammans med en erfaren jurist hos Familjens Jurist kostar från 2990 kr. Du väljer om du vill träffa juristen via videomöte eller på kontor, det som är enklast för dig. Boka mötet på 0770-33 97 49.

Vad gäller med egendom när man är sambor? Ärver vi varandra?

När man är sambo kan man enbart ärva varandra om man skriver testamente. Om man har barn går det inte att ärva varandra fullt ut, hälften av arvet är laglott och den har barnen alltid rätt till. Det spelar ingen roll om barnen är gemensamma eller så kallade särkullbarn.

Har ni bara gemensamma barn så kan ni få det som ni beskriver om ni gifter er. Som gifta ärver makar varandra och de gemensamma barnen får vänta tills båda föräldrarna har gått bort.

Det är alltså stora skillnader på att vara sambo och att vara gift när det kommer till arv.

Är du osäker kring något när det gäller samboavtalet och vill upprätta det tillsammans med en jurist?

Upprätta ett samboavtal tillsammans med en erfaren jurist hos vår samarbetspartner Familjens Jurist. Mötet kostar från 2990 kr och kan bokas på 0770-33 97 49.  Du väljer om du vill träffa juristen via telefon, videomöte eller på kontor, det som är enklast för dig. Familjens Jurists villkor gäller.

Juridiskt kvalitetssäkrade dokument

Justic samarbetar med Familjens Jurist. Dokumenten som du kan skriva själv online är granskade av Arne Larsson på Familjens Jurist, juridiskt sakkunnig inom ekonomisk familjerätt och medlem i Familjens Jurists kunskaps- och kvalitetsråd. Familjens Jurists villkor gäller när du använder tjänsten ”Samboavtal online”. Notera att du inte kan kombinera rabattkoder.

Glöm inte att ange koden JUSTIC i kassan för att få 20 % rabatt (ord. pris 695 kr). Du betalar i sista steget.