Testamente online

I SAMARBETE MED

Med ett testamente kan du bestämma vad som ska hända med dina tillgångar när du inte längre finns i livet. Ett tydligt testamente underlättar för dina anhöriga, ökar din och familjens trygghet och minskar risken för framtida konflikter.

Justic samarbetar med Familjens Jurist, Sveriges största juristbyrå inom familjerätt. Med deras digitala tjänst kan du enkelt skriva ett testamente själv.

Pris: 1495 kr (du betalar i sista steget). Ange rabattkoden JUSTIC i kassan för att få 20 % rabatt.

Hur funkar det?

Förbered dig

Fundera på vad du vill testamentera och till vem. Ha aktuella uppgifter tillgängliga.

Starta onlinetjänsten

Få enkel guidning i Familjens Jurists onlinetjänst med att skriva ditt testamente på egen hand.

Kontrollera och underteckna

Kontrollera och underteckna testamentet. Testamentet måste bl.a. bevittnas av två personer för att vara juridiskt giltigt.

Vanliga frågor och svar

Varför är det viktigt att skriva ett testamente?

Det finns många fördelar med att skriva ett testamente. Det är dels din chans att säkerställa att det du lämnar efter dig fördelas enligt din vilja, dels underlättar det för dina efterlevande och minskar risken för tvister och konflikter mellan dina nära och kära.

Oavsett om du är gift, sambo eller singel är det alltså viktigt att skriva testamente. För sambor är det viktigt eftersom sambor inte automatiskt ärver varandra. För gifta kan det vara viktigt att trygga tillvaron för partnern om det finns särkullbarn. För alla som har barn, oavsett om man är gift, sambo eller ensamstående, är det viktigt att se till att arvet blir barnens enskilda egendom. Annars kan barnens framtida sambo eller make få rätt till arvet vid en eventuell separation eller skilsmässa.

För dig som är ensamstående utan barn handlar det om att fundera på vad du vill ska hända med det du lämnar kvar. För att vara säker på att allt blir som du vill behöver du skriva ett testamente. Finns inget testamente fördelas arvet enligt lag.

Kan jag skriva mitt testamente själv eller måste jag ta hjälp av en jurist?

Med Familjens Jurists digitala självservice-verktyg, kan du enkelt skriva ditt testamente själv för 1495 kr. Ange koden JUSTIC och få 20 % rabatt. Genom att klicka HÄR hamnar du direkt hos Familjens Jurist. Första steget är att logga in med mobilt BankID. Därefter guidas du i att skriva testamentet genom att svara på ett antal frågor. Testamentet kan sedan efter betalning laddas ner så att du kan skriva ut och underteckna det. Tänk på att testamentet måste uppfylla alla formkrav som innebär att det bland annat måste vara underskrivet och bevittnat för att vara juridiskt giltigt.

Självklart kan ni även välja att träffa en jurist om du känner att du behöver mer hjälp. Att upprätta ett testamente tillsammans med en erfaren jurist hos Familjens Jurist kostar från 4790 kr. Du väljer om du vill träffa juristen via videomöte eller på kontor, det som är enklast för dig. Boka mötet på 0770-33 97 49.

Familjens Jurists villkor gäller.

Vilka formkrav måste ett testamente uppfylla för att vara giltigt?

För att ett testamente ska vara giltigt måste det uppfylla följande formkrav:

  1. Testamentet ska vara skriftligt
  2. Testatorn ska underteckna testamentet
  3. Underskriften av testamentet ska ske i närvaro av två vittnen eller så ska testator i närvaro av två vittnen vidkännas en tidigare gjord underskrift
  4. Även de två vittnena ska underteckna testamentet och de måste då känna till att handlingen är just ett testamente
  5. Vittnena ska vara över 15 år och de får inte vara gifta, sambo eller släkt med testator eller någon testamentstagare. Vittnena kan däremot vara gifta, sambo eller släkt med varandra.

Vad ska jag göra med testamentet när jag har undertecknat det?

Ett testamente är en värdefull handling som måste kunna visas upp i original efter ett dödsfall. Testamentet kan exempelvis förvaras hemma eller i ett bankfack. Vissa privata aktörer erbjuder testamentsförvaring, se vår samarbetspartner Familjens Jurist.

Är du osäker kring något när det gäller ditt testamente och vill prata med en jurist?

Upprätta ett testamente tillsammans med en erfaren jurist hos vår samarbetspartner Familjens Jurist. Mötet kostar från 4790 kr och kan bokas på 0770-33 97 49. Du väljer om du vill träffa juristen via telefon, videomöte eller på kontor, det som är enklast för dig. Familjens Jurists villkor gäller.

Juridiskt kvalitetssäkrade dokument

Justic samarbetar med Familjens Jurist. Dokumenten som du kan skriva själv online är granskade av Arne Larsson på Familjens Jurist, juridiskt sakkunnig inom ekonomisk familjerätt och medlem i Familjens Jurists kunskaps- och kvalitetsråd. Familjens Jurists villkor gäller när du använder tjänsten ”Testamente online”. Notera att du inte kan kombinera rabattkoder.

Glöm inte att ange koden JUSTIC för att få 20 % rabatt (ord.pris 1495 kr). Du betalar i sista steget.