Instruktioner – Juridikdoulan

Läs instruktionerna nedan innan du går vidare

STEG 1: Har du kontrollerat dina vårdjournaler och att din rätt till ersättning inte har preskriberats?

Läs igenom dina vårdjournaler noggrant. Har någon information missats? Eller anser du att din vårdjournal inte stämmer med din upplevelse av förloppet? Kontakta i så fall kliniken där du födde och begär att få göra ett tillägg.  Vårdjournalen har stor betydelse vid Löf:s bedömning av huruvida ersättning ska utgå, och det är därför viktigt att uppgifterna däri stämmer och att det inte saknas viktig information som styrker din skada. 

Om du vill gå igenom dina vårdjournaler med en oberoende barnmorska kan du boka ett digitalt möte lite längre ner på sidan. 

Notera att det finns preskriptionstider att förhålla sig till, dvs. vissa skador som ligger för långt tillbaka i tiden kan inte ersättas. På Löf:s hemsida kan du läsa mer om gällande preskriptionsregler.

Notera också att denna tjänst endast är ett hjälpmedel för att upprätta en skadeanmälan till Löf. Vi kan inte garantera att genomgången av vårdjournalen med en barnmorska kommer resultera i en uppdatering av vårdjournalen, eller att  ersättning kommer att utgå från Löf.

STEG 2: Förbered dig genom att ta fram uppgifter

Du upprättar din skadeanmälan i Juridikdoulan genom att besvara ett antal frågor. Informationsrutor hjälper dig att bättre förstå och besvara frågorna. 

Var gärna förberedd innan du påbörjar din skadeanmälan. Du kommer bl.a. behöva:

– ange person- och kontaktuppgifter,

– ange uppgifter om vilka vårdgivare (inklusive klinik/mottagning) du haft kontakt med samt kontaktuppgifter till dem,

– beskriva din förlossningsskada och dina besvär, samt

– ange orsaken till din förlossningsskada.

Vissa frågor kan besvaras med hjälp av förifyllda textmallar som du enkelt kan justera så att svaren stämmer överens med din unika situation.

Du kan välja att spara dina svar och fortsätta vid ett senare tillfälle genom att spara ner det du fyllt i som en krypterad fil. Filen är giltig i 7 dagar. När du vill återstarta laddar du upp filen på första sidan. Tänk dock på att filen laddas ner bland dina nedladdningsbara dokument, vilket gör att andra kan få tillgång till det om du delar dator med andra eller använder en allmän dator.

När du har besvarat alla frågor skapas en blankett i pdf-format som du kan ladda ner. 

STEG 3: Kontrollera att uppgifterna stämmer och skicka in din skadeanmälan

När du gått igenom alla steg och laddat ner blanketten, så läs noga igenom den för att säkerställa att informationen är korrekt. Du kan själv justera i dokumentet om något inte stämmer.

Denna tjänst är endast ett hjälpmedel för att upprätta en anmälan. Du kan inte automatiskt sända in din anmälan till Löf genom Juridikdoulan. Det finns två sätt att färdigställa anmälan: i) ladda ner, skriv ut och posta blanketten till Löf (portot betalas av dig), eller ii) gör en digital skadeanmälan på Löf:s hemsida och kopiera över informationen från den förifyllda blanketten. 

STEG 4: Har du frågor eller vill ge oss feedback?

I vår FAQ finns svar på vanliga frågor angående Juridikdoulan. Om du, efter att du har läst vår FAQ, inte har fått dina frågor besvarade eller vill ge oss feedback får du gärna maila oss på hello@justic.se och ange “Juridikdoulan” i ämnesraden. Vi besvarar ditt mail så snart vi kan.

Glöm inte att du också kan använda Justic för att få hjälp med andra typer av vardagsjuridiska problem (t.ex. testamente, samboavtal och framtidsfullmakt). I vår digitala juristmottagning Första Hjälpen kan du boka ett kostnadsfritt samtal med en etablerad jurist.

Nu är det dags att boka ett digitalt möte med en barnmorska eller påbörja din skadeanmälan!

Genom att använda tjänsterna godkänner jag Justics Allmänna villkor och att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Justics Personuppgiftspolicy. Notera att Juridikdoulan just nu tillhandahålls i beta-version, vi uppdaterar tjänsten löpande.